mandag, desember 08, 2008

Førjulsstri og gløgg

Vinteren har nok en gang tatt det etterlengtede steget fra gode minner til rett uttafor vinduet - for oss som er så heldige! Og steget glir ikke upåmerket hen: her pirrer julestemninga i sjela til gud og hvermann, noe som resulterer i koslige julegater, ikke-fullt-så-koslige lysende PVC-oppheng utpå enkelte hus, årlige konserter med Frelsesarméen, og gløgg i butikkhyllene, for å nevne noe. Pussig at jul kan gi så mange artige og banale kulturtilskudd!

Noe som merkes, er at salgsindustrien tar frem og blåser støv av fjorårets julepynt så tidlig som i oktober. Man kan sågar være vitne til flygerblad med juleporselenpropaganda i september! Men mang en modig sjel har stått på sitt og gått imot kapitaliseringen av jula ved diverse underskriftkampanjer og intervju på NRK midt i beste sendetid, og disse fortjener en klapp på skuldera - om ikke en svær, feit marsipangris signert Nidar i tillegg.

Noen, nei, mange vil nok assosiere denne tida med det fenomenet som på en god måte tydeliggjør velstanden i Norge: julestria. Det går i gaver. Gaver og julemat, som forøvrig helst skal være "slik hu mor plær lage'n". Et annet element er eventuelle besøk man gjerne får i denne tida. Veldig mye av det gledesfylte blir gjort om til stri, og kanskje har det med alt presset vi opplever fra samfunnet rundt oss? Jeg vil tro det. Individ + individ + individ ++ = mange, og der det er mange, blir det gjerne til en slags flokkmentalitet. Haster én så haster an annen, haster den annen, så haster den tredje likeså. Dette blir etter hvert en god gjeng, og man blir stressa av de andres stress. Legg på julereklamer, irriterende Elkjip-nisser, litt slaps m.m.; *vips* så har du julestria!

Jeg har ingen intensjon om å svartmale jula. Jeg syns jula er kos. Jeg digger den! Det jeg digger mindre, er jula slik den er skapt i forbrukersamfunnets bilde. Jeg tror på å stenge den delen ute, ihvertfall med jevne mellomrom. Såklart, lever man i et slikt samfunn så må man til åttende og sist føye seg, men det kommer litt an på i hvilken grad man tillegger den biten verdi. Derfor tenker jeg det er kjekt å kunne stresse ned iblant, og jeg har kokt ihop en heidundrandes oppskrift på en StressLess-julekveld :
  • Først kan du fyre i peisen - denne biten er gjerne den mest utfordrende, avhengig av ved, kunnskap om fyring og fyrstikker. Har du ikke peis så er det ikke anbefalt med et leirbål. Eventuelt kan du dekke deg til med et pledd når du har fått satt deg.

  • Finn ei plate e.l. med julemusikk som du liker godt eller har gode minner til. Sett den på og la julestemninga flyte!

  • Kok opp noe godt, gjerne gløgg! Dette er Juledrikken med stor J, og er en sjeldenhet ellers i året.

  • Tilsett litt snacks, gjerne noe som har med jul å gjøre.

  • - ikke sjokoladejulekalenderen til ett av storesøsknene - den varianten er testet...

  • Hvis du ikke er alene - få resten med på kosen! Send gjerne også en invitt til kjent og kjært.

  • Se gjerne julekalenderen på NRK eller TV2, eller sett på en julefilm. Det går også an å gjøre andre ting, som f.eks. pynting av juletré, pynting av hus, etc.

- Da skulle alt være klart for et rehabilitert syn på jula! Og sist, men ikke minst: det gjelder å huske hvorfor vi feirer jul. Ikke på grunn av St.Nicholaus, men på grunn av idolet hans. Og nei, det er ikke Jomfru Maria, men snarere hennes førstefødte!


Joyeux Nöel!



Fakta om Gløgg

Gløgg er den skandinaviske varianten av ”mulled wine” eller ”glühwein”; varm, krydret vin - på norsk. Go'drikken har en lang historie, som faktisk går helt tilbake til tidlig middelalder, rundt 400 e.Kr.! I middelalderen kalte man gjerne drikken for «Ypocras» eller «Hipocris» etter den greske legen Hippocrates (460 f.Kr. - 377 f.Kr.). Visste du det? Det gjorde ikke jeg.



2 Comments:

Blogger Team Domkirken i Tønsberg said...

Flott flott Mats!
Trenge litt julr sanakk no e desse jule tider!
KOrleis gjekk de på eksamen!

Du må kome å sei go jul til oss!:)

tirsdag, desember 09, 2008  
Blogger Mats said...

Eg tippe kommentaren kom fra Elisabeth Betsy Eide eller Per Sigve Særheim.

Eksamenen gikk greit tror eg. Har den andre imårra, mest sannsynlig i KLT - Kristen Livstolkning (Idag).

Eg komme innom før me stikke te kvart vårt;) Litt som julenissen, bare litt bedre...eller ikkje. Spørs om man e glad i gaver eller ei!

tirsdag, desember 09, 2008  

Legg inn en kommentar

<< Home