tirsdag, juni 27, 2006

Ballen er rund

Har du lyst til å kombinere blåveis, spark i leggen, filming, nærkontakt med naturen og kjenne den heeerlige følelsen av å ha nyslått kvalitetsgress langt opp i drøvelen i en herlig suppe, så er fotball tingen for deg! Nå i disse dager går fotball-VM sin seiersgang på TV-skjermer verden over, og for dem som helst vil unngå grønske på hud og klær er jo dette en enestående sjanse til å se svette mannfolk sentre, sparke, lemleste, ja, sågar gråte bare for å få en liten sammensatt klump av lær og luft inn i et nett, i stedet for å selv befinne seg midt uti periferien sammen med 11 motstandere med ett mål i sinne: "Ball i mål. Koste hva det koste vil. Jaah." - Ikke noe å foretrekke for den sarte sjel, med andre ord.

Det hele startet med en ball. En enslig, liten, enkel ball av lær og luft. Det endte med påkostede VM i milliardklasse, og flere ligaer enn man kan telle på to hender! Jeg lurer på hvordan i det huleste det ble slik, og jeg har mine teorier, uten at jeg skal gå nærmere inn på dem. Realiteten er uansett sånn at denne taktiske sport er blitt en verdensomspennende kultur! I noen land er den mer synlig enn i andre, som f.eks. i England. Der finner vi fotballsupportere i alle klasser: vanlige, som ikke ønsker å ha et tau, en ambolt, en lokal sjø og å kunne lage en renneløkke tross det faktum at laget deres sank litt på tabellen. Vi har dem som nettopp ønsker å ha et tau, en ambolt, en lokal sjø og å kunne lage en renneløkke når laget deres synker på tabellen, og vi har 'hooligans', som taler et knusende klart språk gjennom en rett høyre. Fotballpuber er det også et par av. Et minimum av 10-20 i et land som med rette kan kalle seg en fotballnasjon!

Det at fotball er så ubegripelig viktig for så ubegripelig mange, har nok med felles interesse, samholdet og tilhørigheten å gjøre. Vi mennesker søker sammen med andre som deler samme interesse som oss pga. behovet for sosial tilhørighet, et behov som ble plantet i genene til Adam og Eva av Gud sjøl! Det at akkurat fotball appellerer til så hemningsløst mange her i verden, er for meg en gåte. Kan det ha noe med at konkurranseinstinktet er ganske dominerende i mennesker? Nuvel!

Fotball er jo en go'ting, siden den skaper tilhørighet og samhold - mellommenneskelige relasjoner! Men av og til blir grensen mellom glede og galskap krysset også her, og det beste eksemplet vi har, er fotballsanger! Basert utelukkende på nødrim skriblet ned av lokale popgnomer med promille på nivå med en gjennomsnittlig 18-åring ute på by'n en lørdagskveld, etterlater de et ønske til hver enkelt med respekt for seg selv om at man var født døv! Og det gjør ikke akkurat saken bedre at fotballspillerne på laget det gjelder har blitt narret til å være med og raute refrenget på slutten av sangen! Jeg tør påstå at disse sangene slår selv den verste sommerhit langt ned i en gammel skosål når det kommer til sanger av tvilsomme kaliber, og jeg kan jo dra inn et horribelt eksempel der et lag noen divisjoner nede på lista entret banen med denne trallen gjallende over et sprakende høyttaleranlegg:
(mel: Brown girl in the ring)
"Brun gutt er i slag, heia heia ørn,
Brun gutt er i slag, heia heia heia,
Brun gutt er i slag, heia heia Ørn,
De kjemper som en løve for sitt lag,
Heia Ørn!"

- Nok til å få flasset til å dale som etterlengtet snø på julaften, selv på den mest garvede supermodell! Men det er vel greit å bli minnet på av og til, at ondskapen enda spinner sine hjul den dag i dag.

Det er merkelig å tenke på hvordan noe så banalt enkelt som en ball kan forandre historie og en hel verden. Hvis man forestiller seg at begrepet 'fotball' ikke er satt til verden engang, hadde du ledd hadde noen pekt på en ball og sagt at "Denne ballen skal forandre verden!" - I dette tilfellet tenker jeg på et sitat fra selveste Michelangelo:
"Bagateller skaper det fullkomne,
men det fullkomne er ingen bagatell."

- Hvorvidt fotball slik den er i dag er fullkommen legger jeg mine tvil til, og tar gjerne opp en diskusjon om det. Men prinsippet er at små, enkle ting samlet til en helhet danner store, kompliserte ting!

Fotball for mange er like essensielt som lufta vi puster, mens for andre er den grei nok, og andre igjen gir rett og slett beng i det! Personlig vil jeg aldri satse på å bli heltidsutøver i en sport som innebærer 'mariekjeks-syndromet'. Jeg tenker på sporten som en genial ting, men som ofte krysser den hårfine linja mellom glede og fanatisme. Det gjelder bare å ha skosålene godt plantet på jorda og spille for å ha det gøy! Da skulle alt gå knirkefritt.


Ærbødigst,

Mats