torsdag, juni 02, 2005

Med nese for de små detaljer

En-eller-annen skal visstnok ha sagt at

"Hadde nesen til Kleopatra vært kortere, så hadde verdenshistorien sett annerledes ut".

Og en-eller-annen hadde nok rett...som vanlig. For så utrolig dette enn høres ut, så ytrer fyren en viss kosmisk sannhet her: Det skal ikke mye til for å forandre historien, en situasjon, eller hva du enn måtte kalle det. Ta en fjern slektning av Kleo, f.eks.: Pinokkio viste en gang for noen tiår tilbake siden at Disney enda kunne lage gode filmer på siden av Snøhvit! Tenk at en tredukke, ment for et dukketeater, kunne skape en helaftens klassiker, til tross for det faktum at dukker i teorien er like hjernedøde som en svamp! Vel, sånn kan det gå.

La oss se på et annet eksempel: Når man er barn får man et visst inntrykk av enhver bidige faktor du enn måtte komme over, og dette inntrykket varer som regel livet ut. Ta isen som et eksempel - når man eter en viss type is legger man gjerne merke til hvem som står bak produksjonen når man ser på emballasjen. Som regel er det Hennig Olsen. Du ser logoen, får et inntrykk av hvordan den er, og til slutt lagrer du den i minnet. Du tenker ikke videre på det. Men det kom en dag flere år seinere da du satt bak kaféen på IUF på Leirvik bedehus, og du så en Hennig Olsen isdisk da du plutselig tenker til deg selv i forskrekkelse "Hei, det mangler fordundre meg en "N" bak G´en i Hennig!" - Krisa er komplett! Intrykket ditt av Hennig Olsens logo har tatt en U - sving! Bare pga. en manglende "N" som du ikke hadde vett nok til å legge merke til da du var en 4 - årig attpåklatt av en bror/søster.

Et korn med ris kan titte vekten. Moralen i teksten er som følger: Selv de minste ting kan forandre verden. Da alt fra neser til is...

Ærbødigst,

Mats